Càstig o conseqüència?

Com educar el comportament dels nostres fills/es.

Sovint ens trobem que castiguem als nostres fills per mal comportament i, tot i així, no acaba de fer efecte i aquest comportament torna a passar. Ens hem de plantejar, doncs, què fem malament?


És útil castigar als nostres fills?

Doncs no, el càstig no és la millor manera de transmetre disciplina ni educació als nostres fills si la nostra finalitat és que aprenguin perquè una actitud és bona o dolenta. PER QUÈ?

  • Castigar és una actitud repressiva i de ressentiment: el nen/a està emocionalment més ocupat culpant i enfadant-se amb els pares que aprenent del seu error.

Aleshores, què fem?

El que hem de buscar és que entenguin i aprenguin dels seus errors, és a dir, que siguin conseqüents.

 

Les conseqüències ajuden a aprendre

Fan que el teu fill aprengui del seu comportament erroni, sàpiga per què no esta bé i què passa si es repeteix. També desenvolupen la seva autodisciplina, ja que aprenen a diferenciar quin comportament és acceptable i quin no. 

Com posar-ho en pràctica?

  • Transmetre clarament el comportament que esperem en diferents àmbits (rentar-se les dents abans d'anar a dormir, llençar la roba bruta al cubell...)
  • Davant d'un comportament erroni, expressar-ho i reflexionar-ho (Ep! La roba bruta va al cubell blanc, sinó no sabrem quina roba hi ha per a rentar)
  • Explicar les conseqüències (si no posem la roba bruta al cubell, aquesta no es rentarà i al final no tindrem roba neta)
  • Oferir-li alternatives (pots posar un cubell a la teva habitació per posar la roba bruta i desprès portar-ho a la rentadora)
  • Respectar les conseqüències! (si no ho porta, no hi ha roba neta! Ens pot molestar que vagi un dia a l'escola amb una 'medalla' a la roba, però han de viure les conseqüències dels seus actes) 

I, sobretot, no perdre mai la paciència i mantenir una actitud serena i positiva.
Un comportament pacient i coherent nostre ajudarà a que tinguem èxit en el comportament dels nostres fills/es.

Si tens algun dubte, consell o experiència comenta'ns-ho i estarem encantats de llegir-te!

Escribir comentario

Comentarios: 0